onsdag 25. mars 2015

Renessansehagen på Lurøy


På Lurøy ligger renessansehagen ved polarsirkelen. Kanskje verdens nordligste i sitt slag. Her har den ligget lunt og uforstyrret ved foten av Lurøyfjellet siden den ble anlagt rundt 1740. De første renessansehagene ble anlagt i Italia så tidlig som på begynnelsen av 1400-tallet. Det som kjennetegnet disse hagene var den regelrette og symmetriske formen, fontener og kanaler.Det er grunn til å tro at det i Norge ble anlagt mindre prangnende hager enn i søreuropa. På Lurøy finnes det ingen fontener eller storslåtte dimensjoner, men selve anlegget med beplantninger i parterrer er likt. Staudene er plantet på geometrisk like senger, kantet med gress og er en symmetrisk flatedekorasjon som også ligger aksikalt i forhold til hovedbygningen.  Det tok nok noen år før renessansen hadde funnet veien nordover til Norge, etterhvert kom  også barokkhagen og landskapshagen og fordrev de fleste renessansehager. I dag er det få renessansehager i Norge som er holdt i sin opprinnelige form.

Generasjonene har kommet og gått,  og rundt 1890 fikk også hagen på Lurøy  anlagt en landskapshage i engelsk stil. Denne stilen preges av slyngende stier, beplantning av løvtrær og vann. På Lurøy ble det anlagt en kunstig dam nord i hagen, og varmekjære treslag som eik og blodbøk ble plantet inn.Små, smale kalksteinstier fører deg inn i hagen. Duften av blomstrende Alba roser kan ikke beskrives men må oppleves!


I hagen finner du mange av de tradisjonelle nordnorske staudene. Akeleie, silkepeon, duppesoleie, orientvalmue, gule dagliljer iris og ballblom er eksempler på gamle stauder som trives godt i hagen.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar